Viime aikoina Ravelry ja sosiaaliset mediat ovat täyttyneet pörröisistä neuleista. Minua ilmiö on lähinnä hämmästyttänyt, sillä en ole koskaan ollut pörröisyyden ja höntylän ystävä. Lähinnä olen muistellut kauhulla 80-luvun mohairpuseroita, joiden kuidut täyttivät päivän kuluessa nenän, suun ja silmät, tehden trendikkäänä olemisesta pelkkää kutittavaa piinaa. Mutta kuinka käykään kutinakammoisen kun uusvanha pörrölanka hiipii hiljalleen alitajuntaan somen kautta? No, sehän alkaa taas houkuttaa.

Ankestrick’n Notice (spring) Cardigan -villatakin ohje oli to-do -listallani jo entuudestaan. Ihailin alkuperäisen mallineuleen yksinkertaista tyylikkyyttä ja hillittyjä värejä. Lisäksi sen rakenne, ylhäältä alas neulottava kaarrokemalli, tuntui kokeilemisen arvoiselta. Mietin omia värivalintojani pitkään ennen kuin mohairkokeilu alkoi muhia päässä. Lopulta päädyin siis neulomaan Notice Cardiganin yksivärisenä, yksisäikeistä merinosilkkiä ja ohutta mohairsilkkiä yhdessä pidellen.

Notice Cardigan neulotaan ohjeen mukaan fingering-vahvuisesta langasta. Luonnollisesti lisäämäni mohair-silkki paksunsi materiaaliani sen verran että jouduin säätämään puikkokokoa ja lopulta myös valitsemaan tavanomaista pienemmän koon ohjeesta, jotta neuleesta tuli sopiva. Neuloin siis koon S tavanomaisen M:n sijaan. Laskeminen ja mallitilkkujen neulominen kannatti, kuten aina, ja lopputulos on juuri sen kokoinen kun toivoinkin.

Ja sitten siitä pörröisyydestä! Ilmeisesti mohairlangat ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten aikana, sillä yhtään höntylää ei ole vielä hengitysteihin tai silmiin päätynyt. Villatakki on pehmeä kuin kissanpentu, yksinkertainen ja kaunis, ja se on kerännyt paljon kiitosta paitsi tekstuurinsa, myös onnistuneen värinsä ansiosta. Keltainen kauteni siis jatkuu varsin hempeissä merkeissä. Onnen sumussa, onnistuneen projektin pehmentämänä, lupasin äidillekin samanlaisen villatakin harmaana. (En koskaan tee tilauksesta mitään, mutta perheenjäsenet ovat tietenkin omassa kategoriassaan.)

Villatakissa käytetyt langat ovat Koukuttamon Hehku Singles värissä Okra (100 g/400 m), sekä Sandnes Garnin Tynn Silk Mohair värissä 2024 (25 g/212 m). Lankaa kului yhteensä n 440 g, piirun alle 300 g Hehkua ja siinä vierellä vastaavasti noin 140 g Tynn Silk Mohairia. Ohje löytyy Ravelrystä.