Useissa ulkomaisissa ohjeissa annetaan tietyn langan sijaan pelkkä työhön sopiva langanvahvuus, yarn weight, joka viittaa langan paksuuteen. Suomessa vastaavia viitteitä käytetään harvoin, joten olemme keränneet tähän erimerkit yleisimmin kansainvälisesti käyttettävästa termistöstä.

Entisaikoina, kun neulelangat vielä olivat pääosin saman tyyppisiä, villasta kehrättyjä, käytettiin langanpaksuuden määrittelynä sen kerrosten tai säikeiden määrää (ply). 2 ply oli siis hyvin ohutta lankaa ja 8 ply paksua jne. Nykyään, kun lankojen valmistus on huimasti kehittynyt, nämä määreet eivät enää pidä sellaisenaan paikkaansa vaikka termit vielä eri langanvalmistajilla esiintyvätkin. Toisin sanoen, hyvinkin ohut lanka voi olla monikerroksista ja toisaalta paksu lanka vain kaksisäikeistä -tai kerroksista. Niinpä näiden vanhojen termien rinnalle on kehitetty uudet langanpaksuuden mittastandardit; The Standard Yarn Weight System. Langanpaksuudet on jaettu kuuteen kategoriaan erittäin ohuesta hyvin paksuun. Saman kategorioiden lankojen pitäisi siis tuottaa suurinpiirtein yhtä monta silmukkaa kymmenelle senttimetrille tietyn paksuisilla puikoilla neulottuna. Puikkojen paksuuus voi tässä tietenkin vaihdella paljon. Kuitenkin, mitä suurempi kategorian numero, sitä paksumpi lanka ja vähemmän silmukoita kymmenellä senttimetrillä.

Tässä on lisäksi on hyvä huomata, että USAssa käytetään vielä vanhaa brittiläistä mittajärjestelmää (mailijärjestelmä) ja näinollen esim. mallitilkkujen mitat ilmoitetaan tuumissa. Mallitilkkujen neljä tuumaa (inches) vastaa kymmentä senttimetriä.

Neuleohjeissa annetut tiedot langasta ja puikkojen koosta, sekä lankojen vyötteistä poimitut tiedot langan paksuudesta ja sen tuottamasta silmukkamäärästä ovat kuitenkin aina viittellisiä. Eri neulojat saavat samoilla välineillä aikaan hyvinkin erilaista jälkeä. Sen tähden pitäisi aina ja ehdottomasti jaksaa neuloa käytettävästä langasta mallitilkku ja verrata sitä ohjeen mallitilkun silmukkamäärään. Mikäli oma käsiala ei täsmää ohjeen kanssa, vaihdetaan puikkoja joko paksumpiin tai ohuempiin. On huomattavasti järkevämpää neuloa muutama koetilkku ennen työn aloittamista, kuin todeta esim. villapuseron valmistumisen jälkeen että koko on väärä!

USA MUUT KÄYTETYT TERMIT *BRITANNIA
*AUSTRALIA
*SAKSA
(ply=fadig)
LANGAN JUOKSEVUUSm/100g MALLITILKUN TIHEYSsilmukkaa/
10cm leveydelle
PUIKKOJEN PAKSUUS VIRKKUU-
KOUKUN PAKSUUS
0 tai Lace Single, Cobweb, Thread, Zephyr 1 ply
2 ply
600–800 1,5–2,5 1,5–2,5
1 tai
Super Fine
Baby, Fingering, Light Fingering, Sock 3 ply
4 ply
400–480 27–32 2–3 2,25–3,5
2 tai Fine Baby, Sport 5 ply
6 fadig (Saksa)
300–400 23–26 3–4 3,5–4,5
3 tai Light DK, Light Worsted DK (double knit)
8 ply
240–300 21–24 4–4,5 4,5–5,5
4 tai Medium Afghan, Aran, Fisherman, Worsted 10 ply
12 ply
120–240 16–20 4,5–5,5 5,5–6,5
5 tai Bulky Chunky, Craft, Rug, Double 12 ply
16 ply
100–130 12–15 5,5–8 6,5–9
6 tai
Super Bulky
Bulky, Roving Alle 100 6–11 Yli 8 Yli 9

Voit ladata taulukon PDF -tiedostona tästä.

jakaja_sivulle

Eri lankojen käyttömahdollisuudet

0 tai Lace

Tämän vahvuuden lankalaatuja käytetään usein pitsimäisiin tai verkkomaisiin neuleisiin kuten shaaleihin ja huiveihin. Mikäli kuitenkin haluat tiivistä ja sileää pintaa, käytä puikkoja 2–3, mutta ilmavamman pinnan aikaansaamiseksi voidaan käyttää hyvinkin suuria puikkoja. Kokeilemalla selviää itseä parhaiten miellyttävä tulos. Täsmällistä mallitilkun silmukkamäärää on vaikea määritellä, ja lankatyyppi sopiikin hyvin luovaan ja kokeilevaan neulomiseen.

1 tai Super Fine

Fingering -vahvuinen lanka sopii hyvin ohuisiin vauvanneuleisiin, sukkiin ja shaaleihin. Se on yleensä tuplapaksua 0-katergorian lankoihin verrattuna.

2 ja 3, Fine tai Light

Sport tai DK -paksuista lankaa pideään joskus samaan kategoriaan kuuluvina, mutta Sport -lanka kuin kuitenkin näistä kahdesta hieman ohuempaa ja kevyempää. Sana sport ei viittaa urheiluun sinänsä, vaan lähinnä naisten urheiluvaatteiden paksuuteen. Tämän paksuisista langoista syntyy sukkia, lapasia, huiveja ja miellyttävän ohuita villapaitoja tai liivejä.

4 tai Medium

Worsted -paksuinen lanka on kaikista lankalaaduista ehkä suosituinta ja eniten myyvintä. Se on suunnilleen tuplapaksua ykköskatergoriaan verrattuna ja sopii melkein kaikkeen neulomiseen. Asusteet, puserot ja kodin tekstiilit valmistuvat verrattain joutuisasti. Tämä on hyvä langanpaksuus aloittelevalle neulojalle; miellyttävä käsitellä ja edistymisen näkee nopeasti.

5 tai Bulky

Tällä langanpaksuudella tulee nopeasti valmista. Sopii kärsimättömälle neulojalle ja yhden tai kahden illan projekteihin kuten paksuihin talviasusteisiin. Myös sisustustuotteet kuten tyynynpäälliset ja huovat syntyvät nopeasti. Huopuvilla lankalaaduilla voi kokeilla myös muita luovia projekteja. Bulky on suunnilleen kaksi kertaa niin paksua kuin Medium-lanka.

6 tai Super Bulky

Supernopeaa ja supermuhkeaa.