Tiedetäään, tiedetään, nimi on vähän outo. Mutta selitys on tässä:  nämä sukat alkoivat syntyä kun ihana kevätsää jälleen kerran vaihtui monen päivän lumipyryksi ja sitten kamalaksi, kylmäksi kurakeliksi. Ihan varkain kävin penkomassa lankakoria ja niin ikään ohimennen otin sukkapuikot käteen, ja kas, taas pukkasi sukkia. Pukkasi vaikka olin jo päättänyt siirtyä neulomaan ihania keväisiä puuvillajuttuja, ja sitäkin yhtä villapuseroa joka on ollut puikoilla jo monta kuukautta muttei vaan ota valmistuakseen. Jokin siinä kamalassa takatalvessa siis laukaisi tarpeen neuloa taas yhdet sukat ja tässä ne nyt ovat: takatalvisukat.

Sukkien neulominen on minulle vähän kuin lohturuoka. Jotain tuttua ja turvallista johon voi hetkeksi hukuttaa murheensa jos elämä murjoo, Mr. Murphy vierailee liian usein ja Strömsö vaikuttaa mahdottomalta unelmalta. Perussukat ovat siis kuin kulhollinen jäätelöä, karkkipussi tai popcorn. Niitä neuloessa ei tarvitse laskea silmukoita, mallata kuviota tai pähkäillä palmikoita. Sen kun antaa mennä vaan, tuijottaa samalla telkkaria ja antaa käsien tehdä omaa terapiatyötään.

Näihin sukkiin upotin Langin harmaata Fantomasia jota raidoitin Wendyn Roam Fusion -langalla, väri sinikirjava. Fantomasia kului 35g ja Roamia 60g. Aloitin 56:lla silmukalla ja neuloin ensin pätkän 2o 2n -joustinneuletta. Sitten siirryin neulomaan sileää ja raidoittelin sukkaa neulomalla 3 krs harmaata ja 5 krs kirjavaa. Varren puolivälin ja kantapään välillä kavensin tasavälein 4x2s sukan takaosassa, varressa oli siis kantapäähän mentäessä 48s. Se on aika vähän tämän vahvuisella langalla, mutta koska käsialani ei ole raivokkaan tiukkaa, ja vanhempi, solakkasäärinen tyttäreni varasi sukat itselleen, päädyin kavennuksiin. Kantapään neuloin vahvistettuna ja sukan kärjessä on nauhakavennus. Ja vähän harmaata raitaa siinä välissä. Sukista tuli kivat ja sopivat, ne lähtivät lennossa käyttöön kun sain viimeiset langat pääteltyä. Ehkä se seuraava takatalvikin pysyy nyt poissa. ”Toivossa on hyvä elää”, sanoi lapamato.

Ps. Koska takatalvi ei ole ainoa ihmistä murjova vastoinkäyminen, saatan pyöräyttää yhdet tai useammat sukat vielä ennen kukkeinta kevättä tai kesälläkin. Ei kai niitä voi liikaa olla!? Sitä paitsi, juhannuksena on aina kylmä.